Yazılımlar, çeşitli diller ve işlemler doğrultusunda verilen komutlar neticesinde bir işi cihazlar aracılığıyla yapılabilmesine yardımcı olurlar. Elektronik olarak görebileceğimiz bütün cihazlarda yazılım mevcuttur. Bunlar telefon, bilgisayar, mobil uygulamalar, elektronik hesap makinesi gibi binlerce sıralanabilir. Yazılım, günümüz çağında hayatımızın her anında kolaylaştırmaktadır. Peki, yazılım nerelerde kullanılır ve türleri nelerdir? Bu soruların cevaplarına ve daha fazlasına yazımızın devamından ulaşabilirsiniz.

Yazılım Nerelerde Kullanılır?

Yazılım, insan hayatını en çok kolaylaştıran işlemlerden bir tanesidir. Cep telefonu, bilgisayar, tablet, televizyon, otomotiv, sanayi, bilişim, sağlık, reklamcılık, pazarlama ve uzay teknolojisi gibi aklınıza gelebilecek çoğu sektörde yazılım kullanılmaktadır.

Yazılım Türleri Nelerdir?

Birçok insan yazılımının birçok türü olduğunu düşünse de 2 ana türü bulunmaktadır. Bunlar, sistem ve uygulama yazılımlarıdır. Peki, bu yazılımlar nedir? Gelin beraber inceleyelim:

Uygulama Yazılımları

Uygulama yazılımları, kullanıcıların istek ve ihtiyaçları doğrultusunda geliştirilen bir yazılım türüdür. Bu yazılım için birçok programlama dili mevcuttur. Bu yazılımın çeşitlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Eğlence Yazılımları: Akıllı telefon ve tabletler için üretilmiş oyun tarzı mobil uygulamaları kapsayan bir yazılım türü.
  • Sunum Yazılımları: Genellikle iş sektöründe resim, video, animasyon ve ses dosyalarının eklenebildiği yazılımlardır. Bu ihtiyaç ve istekler doğrultusunda şekillenerek iş haricinde eğitimde de sıkça kullanılmaktadır.
  • Ticari Yazılımlar: Ticari faaliyet gösteren işletmelerin kullandığı yazılımlardır. En sık kullanılan ticari yazılım muhasebe programları olup stok takip gibi uygulamalar arkasından gelmektedir.
  • Genel Amaçlı Uygulama Yazılımları: Genellikle kişisel olarak kullanılan bir yazılım türüdür. İş yerlerinde de kullanmak amacıyla da nadir olarak kullanılmaktadır. Bu yazılım sayesinde bilgisayarınız daha hızlı çalışmaktadır.

Sistem Yazılımları

Sistem yazılımları, var olan yazılıların kullanılmasını kolaylaştırmak ve sorunsuz şekilde çalışmasını destekleyen bir yazılım türüdür. Bu yazılım türü kendi içerisinde hizmet yazılımları ve işletim sistemi yazılımları olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.

  • Hizmet Yazılımları: Bilgisayar ve mobil cihazlarınızda yer alan sistemler üzerine hazırlanmış bir yazılım türüdür. Virüs temizleme, dosya kopyala –yapıştır, resim optimizasyon, dosya transferi ve klavye düzenleme gibi uygulamalar bu yazılıma örnek olarak sunulabilir.
  • İşletim Sistemleri Yazılımları: Bir bilgisayar sisteminde yer alan bütün kaynakları verisinde bulundurarak kontrol edilmesinde rol oynayan yazılım türüne verilen isimdir.

Eğer ki web tasarım ve yazılım konuları hakkında fazla bilgi sahibi değilseniz profesyonel bir hizmet veren kişi veya kurumlarla iletişime geçerek destek alabilirsiniz. Mobil uygulama yaptırmak istiyorsanız “Mobil Uygulama Yaptırırken Bilinmesi Gerekenler” adlı yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.